Nie masz konta? Zarejestruj Się!

NAJNOWSZE PLAYLISTY

Utworów: 0
Utworów: 1
Utworów: 0
Utworów: 0
Green Day

Green Day to punkrockowy zespół stworzony przez Billiego Joe Armstronga i Mikea Dirnta. Utworzono go w 1987 roku w USA a jego początkowa nazwa - Sweet Children w niedługim czasie została zmieniona na obecną. Na początkowym etapie działalności perkusistą był Al Sobrante, którego później zastąpił Tre Cool. W 1994 roku zespół wydał swój pierwszy album "Dookie", który nieco nieoczekiwanie okazał się wielkim sukcesem.

Już pierwszy singel z tej tego krążka, "Longview" uzyskał 1. miejsce na liście Billboard Modern Rock Tracks, a później w jego ślady poszły kolejne utwory z tej płyty.

W 2004 roku grupa wydała punk-operowy album – "American Idiot", który sprzedał się w zawrotnej licznie 14 milionów egzemplarzy , w tym 10 milionów w USA. W tekstach Billie Joe krytykuje rządy Georgea Busha. Płyta ta powstała nieco przypadkowo, ponieważ materiał na następny album Green Day – "Cigarettes and Valentines" – został skradziony ze studia nagraniowego. Trzy spośród pięciu singli z tej płyty uplasowało się na szczycie listy Modern Rock, a najbardziej znany – "Boulevard of Broken Dreams" – znalazł się na 2. miejscu listy Billboard Hot 100.

Pod koniec 2006 roku zespół zaczął współpracę z NRDC (The Natural Resources Defense Council). Instytucją, która ostrzega społeczeństwo o zbyt dużym uzależnieniu USA od ropy naftowej i stara się edukować ludzi by nie przyczyniali się oni do degradacji środowiska. 27 lipca 2007 zespół stworzył utwór tytułowy do filmu "The Simpsons Movie".

Do marca 2013 roku zespół sprzedał ponad 75 milionów płyt na całym świecie. Największą sprzedaż uzyskały albumy "Dookie" - 15 milionów i "American Idiot" - 14 milionów.

W kwietniu 2015 roku Green Day został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia:

39/Smooth - 1990
Kerplunk! - 1992
Dookie - 1994
Insomniac - 1995
nimrod. - 1997
Warning: - 2000
International Superhits - 2001
American Idiot - 2004
American Idiot (Special Edition) - 2005
21st Century Breakdown - 2009
The Original Broadway Cast Recording "American Idiot" Featuring Green Day - 2010
Awesome As F**k - 2011

ARTYSTA DNIA

Green Day

Green Day to punkrockowy zespół stworzony przez Billiego Joe Armstronga i Mikea Dirnta. Utworzono go w 1987 roku w USA a jego początkowa nazwa - Sweet Children w niedługim czasie została zmieniona na obecną. Na początkowym etapie działalności perkusistą był Al Sobrante, którego później zastąpił Tre Cool. W 1994 roku zespół wydał ...

BIOGRAFIA...